Erikli Köyü

   Köy halkı 93 Harbi Bulgaristan muhaciridir. Köy halkı Eski Cuma-Sarsıplı Köyü, bazıları da Aşağı tekeli den (1) köyünden gelmiş olup 93 muhaciridir.

   Bozüyük'e 29 km uzaklıktadır. Nüfusu 2000 sayımına  göre 130''dur. Tarım ve hayvancılıkla geçinmektedirler. Orman köyüdür.(2)\r\nKöyün kuruluş tarihi net olarak bilinmemektedir. Ancak dilden dile  aktarılan; dönemi anlatan kaynaklardan elde edilen bilgilere göre çok  kısa bir tarihçe aşağıdaki gibi çıkartılabilir:
Osmanlı  Devleti balkanlara geçince oraları sadece askerleriyle elinde  tutamayacağını bilmekteydi. Oradaki insanlara Müslüman-Türk kültürünü  yerleştirecek kalabalık, kalıcı insanların çalışması gerekiyordu. Bunu  da en iyi şekilde kendi halkı yapabilirdi. İşte şu an Balkanlarda  yaşayan ve zamanla geri gelmiş dedelerimizin mazisi böyle başlar.
Karaman, Konya bölgeleri başta olmak üzere Anadolu''nun birçok yerinden  kalkıp devlet-millet hizmeti için asırlar boyu balkanlarda kalan  dedelerimiz vakti gelince de geri gelmiş. Dönüş göçünün kesin bir tarihi  yoktur. Ancak 93 Harbi diye bilinen 1877 Osmanlı-Rus savaşının  başlaması, bugünkü Bulgaristan sınırlarında kalan bölgeden hareket  edildiği tarih olarak düşünülmektedir. Yola kafileler halinde  çıkılmıştır. Gelenler yanlarına ancak hayati önem taşıyan yükte hafif  pahada ağır eşyasını almış. Genç-yaşlı, kadın-erkek, çileli yolculuğa  birlikte başlamış ancak hepsi bu yolculuğu tamamlayamamıştır. 1879  yılında Trakya''ya gelmiş, 7,5 ay bu bölgede kalmış bölgede ortaya çıkan  salgın hastalık sebebiyle oradan kalkıp Bursa''nın Yenişehir bölgesinde  de 1,5 sene kalmışlardır. Köyümüzden bazı ailelerin oralardaki uzak  akrabalarının sebebi budur.
Uzun süren savaşlar,  memleketin ekonomik zayıflığı, sosyal sıkıntılar 2,5 seneyi yollarda  geçiren Hacı Mehmet''in 6 oğlu bir kızını ve onlardan hemen sonra gelen  diğerlerini çok yıpratmıştır. Yenişehir Ovasında karınlarını belki  doyurabilirlerdi ama ya hayvanlarını (kağnıları çeken öküz ya da  inekleri) nasıl doyururlardı? Evi barkı nasıl yaparlardı? Bunları da göz  önüne alıp Söğüt vilayetine gidip tekrar yer tahsisi için görüşürler.  Devlet-i Aliye de onları Bozüyük''e getirir. Bugün Bursa yolu üzerindeki  Atkaydı diye bilinen yerle Karasu Deresi civarına yerleşirler. 3-4 ay  kadar burada kalan dedelerimiz en son kendilerine yiyecek, hayvanlarına  otlak bulabilecekleri yer ararlar. Söğüt vilayetinin de uygun görmesiyle  bugünkü köyümüze yerleşirler. O zor şartlar dedelerimize hiç metal  kullanmadan ev, dam, samanlık, kuruluk yaptırmıştır. Onların  yolculukları 4 yıl sürdü.
Ve bütün bu hadiseler hep devletin bilgisi ve isteği doğrultusunda gelişmiştir.(3)
\r\nKöy ahalisi, Bulgaristan''ın Deliorman bölgesinden gelme olup Gakçı olarak tabir edilir.(4)\r\nErikli sınırlarındaki orman içinde bulunan Albay İbrahim Bey''e ait Köşkt''te, Atatürk kısa bir süre bulunmuş ve dinlenmiştir.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\nADI\r\n\r\nBABA ADI\r\n\r\nLAKAP\r\n\r\nDOĞUM
YILI
\r\n
\r\nİLİ\r\n\r\nİLÇESİ\r\n\r\nBUCAĞI\r\n\r\nKÖYÜ\r\n\r\nÖLÜM TARİHİ\r\n
\r\nYAKUP\r\n\r\nHASAN\r\n\r\n \r\n\r\n1304\r\n\r\nBİLECİK\r\n\r\nBOZÜYÜK\r\n\r\nDODURGA\r\n\r\nERİKLİ\r\n\r\n06.04.1915\r\n
\r\n
Erikli Köyü Web Sitesi için tıklayınız   http://eriklikoyu.forumup.com/">http://eriklikoyu.forumup.com/">http://eriklikoyu.forumup.com/
\r\n

Kaynak :
1-Erikli köylülerinin ifadesi.
2- Geçmişten Günümüze Bozüyük-2004  Kurulay Yılmaz
3-Erikli Köyü Web sitesinden alınmıştır Hazırlayan Erikli Köyünden Habil CAN
4-Merhum Hüseyin Turgut-Bilecik/Bozüyük/Çokçapınar Köyü


Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap

Yorum Yazın