Çokçapınar Köyünde Korunga Ekim Alanı 800 Dönümü Geçti.

   50 yıldır ekilmeyen tarlalar artık hayvan merası olmaktan çıkıyor, Çokçapınar'lılar tarlaları olduklarını hatırlamaya başladılar.

   Çokçapınar köyünde 50 yıldır ekilmeyen tarlalar artık hayvan merası olmaktan çıkıyor. Çokçapınar'lılar tarlaları olduklarını hatırlamaya başladılar. Birkaç kişinin girişimiyle son birkaç yıldır başlatılan kıraç alanlara korunga ekimi 800 dönümü geçmiş durumda. 

50 yıldır hatta 70 yıldır kıraç, taşlık ve zayıf olduğu için ekilmeyen tarla vasfındaki arazilere korunga ekimi yapılıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemi olarak önemli bir protein ve kaba yem kaynağı olan korungalar, çevre köylerdeki hayvan sahipleri tarafından satın alınıyor. Korunga çiçeği ayrıca bal arıları için önemli bir nektar kaynağı ve balın kalitesini artırıyor. Köylülerimizden birkaç kişinin öncülük ettiği boş tarlalara korunga ekimi hızla yaygınlaşıyor, bu yıl 50-60 dekar kadar tarlaya daha yeni korunga ekileceği öğrenildi. Yıllardır boş durduğu için hiçbir gelir getirmeyen, hatta bazı kişiler tarafından sahiplerinden habersiz ekilen ve icar bedelleri ödenmeyen tarlalar gelir getirmeye başladı. Bu yönüyle hiç gelir getirmeyen tarlalardan gelir elde etmek olumlu karşılandığı için boş tarlaların sahipleri tarafından korunga ekilmesi veya korunga ekilmesi için kiraya verilmesi yaygınlaşıyor.
Hayvancılıkta işletme giderlerinin % 60-70’ini yem giderleri oluşturuyor. Korunga, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların protein ihtiyacını karşılayacak zenginlikte, ot ve saman olarak değerlendirilebiliyor, bu yönüyle yem giderlerini önemli ölçüde düşürerek hayvancılıkta karı artırıyor. Baklagillerden olan korunga bitkisi, yeşil yedirildiğinde şişkinlik yapmayan ve protein içeren değerli bir kaba yem bitkisi.
Mibzerle veya sıraya ekimde 10-15 kg tohum yeterlidir. Yeşil ot olarak dekara verimi 800-1000 kg, kuru ot olarak 250-600 kg, ortalama dekardan 80-100 kg tohum alınıyor. Yeşil ot için en uygun hasat zamanı çiçeklenme başlangıcıdır. 20-25 kg’lık korunga balyası fiyatı 10-20 TL arasında. Dekardan yaklaşık 200-300 TL gelir elde edilmekte kar ise kişinin sahip olduğu alet ekipmana, yaptığı masrafa göre değişmektedir. Ayrıca Tarım Bakanlığı 2018 yılı için çok yıllık yem bitkilerine dekar başına yıllık 90 TL destekleme verdi. Tesis yılı dahil ekonomik olarak 3-5 yıl kuru ot üretimi yapılır. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğundan en kıraç alanlardan yüksek verim almak mümkündür. Kazık köklerinden dolayı sürüm derinliğinin altındaki sert tabanı patlatarak toprağı derinleştirir ve zenginleştirir. Kuru şartlar altında yıllık yağışı 300-400 mm olan yerlerde yılda bir biçim yapılır, Çokçapınar köyü yılda ortalama yaklaşık 631 mm yağış aldığından bazı yağışlı yıllarda yılda iki kez biçim imkanı olabilir.

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu sen yap

Yorum Yazın